V Bardejovských Kúpeľoch vládne letná pohoda

24.06.2024 Bardejov

Jubilejný 70.ročník Medzinárodného hudobného leta
Bardejovské Kúpele majú svoj skanzen, svoj park, svoju kolonádu-jedinú krytú na Slovensku, svoju Sisi a pamiatky na ňu, aj svoje promenádne koncerty. Spolu so svojskou architektúrou si tak zachovali jedinečnosť, akú má na Slovensku len máloktoré kúpeľné zariadenie. Tento rok sa tu začne 2.júla už 70.ročník Medzinárodného hudobného leta. Potrvá až do 1. septembra 2024. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s., Ing. Tamara Šatanková.
 
,,Pódium pri Kúpeľnej kolonáde v Bardejovských Kúpeľoch ožije v mesiaci júl a august denne, okrem pondelkov, koncertami klasickej hudby v podaní salónneho orchestra. V utorok až nedeľu hrá orchester dopoludnia od 11.00 do 12.00 hod. a popoludní od 16.30 do 18.00 hod. Koncerty pri kolonáde sú grátis. Svojou výnimočnou tradíciou dotvárajú kolorit našich kúpeľov, dávajú im nadčasový a nadregionálny charakter. Snažíme sa zachovať genius loci -v kúpeľoch je cítiť odkaz minulosti, sú známe od roku 1247 a okrem hudobného leta sa tu konajú aj tanečné zábavy, kaviarenské posedenia a štýlové prechádzky,“ vyzdvihuje T. Šatanková.
 
Dodáva, že aj noblesa promenádnych koncertov a ďalších kultúrnych podujatí robí letný termín najatraktívnejším a prispieva k ich naplneniu na maximum až do konca septembra. Leto je tak vrcholom sezóny a najobľúbenejším kúpeľných obdobím. Kúpeľný park je pamiatkou Bardejovské Kúpele patria nielen k najkrajším kúpeľným mestečkám na Slovensku, ale tamojší kúpeľný park je považovaný za najstarší kúpeľný park na Slovensku. Nachádza sa v prekrásnom údolí neďaleko Bardejova, v minulosti to bolo samostatné mestečko, dnes je to už mestská časť Bardejova. Leží v nadmorskej výške 325 m.n.m. a má výmeru 30 ha.
Vyhľadávanou atrakciou parku v Bardejovských Kúpeľoch je aj „Lávka priateľstva“, ktorá patrí medzi 5 najdlhších drevených lávok na Slovensku. Priamo v areáli kúpeľov môžete navštíviť skanzen (Múzeum ľudovej architektúry) a Náučný chodník Čierna mláka. Láka aj prehliadka mesta Bardejov, ktoré je zapísané v zozname UNESCO.
 
Vlani v Bardejovských Kúpeľoch otvorili aj Park Bélu Kélera pri Stredisku obchodu a služieb, jeho hudobnú lavičku a pamätnú tabuľu. Hudobnú lavičku a pamätnú tabuľu zhotovil umelecký kováč František Sarvaš. Pripomínajú život a dielo hudobného skladateľa, huslistu a dirigenta Bélu Kélera, ktorý sa narodil v Bardejove. Hudobná lavička v Kélerovom parku prehráva 10 skladieb.
 
Fontány prinášajú radosť

Celé kúpele sú situované predĺženom údolí a v lesnom prostredí, kde je celoročne príjemná klíma. V lese sa dá prechádzať i bicyklovať. Tropické horúčavy, ktoré počas leta nútia ešte viac než inokedy vyhľadávať tieň a vodu, sa lepšie znášajú v prostrední známych kúpeľov, než rozpáleného betónu miest. A keď v krásnom stáročnom parku zurčí voda z funkčných fontán, o úľavu je postarané. V Bardejovských Kúpeľoch počas predchádzajúcich rokov dokončili v parku, pred liečebným domom Alžbeta (Park Sisi), spolu 5 kompletne obnovených fontán. Ostáva ešte jedna a tá by sa mala rekonštruovať onedlho.
V lete nielen vynovené fontány sú vyhľadávaným miestom oddychu klientov a návštevníkov kúpeľov. Schladenie prináša hlavne vonkajšie letné kúpalisko, ale aj bazény vo wellness.
 
Obľúbená Sisi
V Bardejovských Kúpeľoch je podľa cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi, pomenovaný chodník, pamätná izba, apartmán, liečebný dom, kaviareň, socha, obraz, prameň a jeden deň v roku (Alžbetínsky deň). Pripomínajú trojtýždňovú návštevu v Bardejovských Kúpeľoch
v roku 1895. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla a zotrvala tu do 22. júla 1895. Bardejovské kúpele, a.s. začali budovať značku ,,Kráľovské kúpele“, ako súčasť odkazu na návštevu Sisi v Bardejovských Kúpeľoch, v roku 2016 po rekonštrukcii
liečebného domu ALŽBETA (kedysi Deák), ktorý nesie jej meno. Je v ňom kráľovský apartmán Sisi, ktorý je luxusne zariadený a momentálne je to pobytová top ponuka. Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi.
 
Architektonické skvosty
V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný a po kompletnej rekonštrukcii mu zdatne konkuruje vynovený hotel Alžbeta. V areáli kúpeľov je 6 tenisových kurtov, minigolf, požičovňa bicyklov, v okolí 40 km značených turistických chodníkov.
V blízkosti je mesto Bardejov zapísané do zoznamu UNESCO. Priamo v kúpeľoch sú kostoly:
rímskokatolícky, pravoslávny a gréckokatolícky.
 
Vybrané kultúrne podujatia v Bardejovských Kúpeľoch 2024:
PIŠINGER V KÚPEĽOCH , PIŠINGER V MESTE
POTULKY PO CHODNÍKU SISI, apríl – október
BARDEJOVSKÉ KÚPEĽNÉ DNI – 21. ročník / 6. – 7.7.2024 – sobota, nedeľa /; Areál pri Kúpeľnej Dvorane, začiatok o 14.00 hod. v areáli pred Kúpeľnou Dvoranou.
VÝSTAVA KVETOV- gladioly a ruže / august /; Kúpeľná kolonáda
HORNOŠARIŠSKÝ VÍNNY FESTIVAL – 9.ročník; /3.8.2024 - sobota/; areál pri Kúpeľnej kolonáde
ALŽBETÍNSKY DEŇ – 21. ročník / 17.8.2024 - sobota /; Areál pri Kúpeľnej kolonáde
PIVNÝ FESTIVAL S KÚPEĽNOU DYCHOVKOU Kúpeľnou kolonádou – 11.ročník / 8.9.2024 - nedeľa/; Areál pri Kúpeľnej kolonáde.
Viac informácií na : https://www.hotelalexander.sk/, www.kupele-bj.sk,
www.visitbardejov.sk
Centrálne rezervačné oddelenie: Tel.: 054/477 4500, 4450, 4470, 4440
E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, marketing@kupele-bj.sk
 

Vyberte región